Chiar dacă sunt prevăzute cu izloaţie termică, pe timp de iarnă, apar situaţiile neplăcute când conductele îngheaţă. Această problemă, nu este întâmpinată doar în cazul conductelor care duc prin medii de aer liber, factorul îngheţului fiind foarte posibil să apară şi în cazul conductelor care trec prin spaţii neîncălzite sau mai puţin încălzite, gen subsol sau pivniţă, clădiri agricole etc.
Una din soluţiile care vine în rezolvarea acestui inconvienent, şi care poate reprezenta cea mai ideală alegere, constă în folosirea cablurilor încălzitoare. Trebuie specificat faptul că atunci când cablurile încălzitoare vor fi folosite pentru protejarea conductelor, acestea trebuie să fie întodeauna dotate cu izolaţie termică (peste cablurile de încălzire).
De asemenea, cablurile încălzitoare folosite la degivrare conducte, se pot utiliza cu succes şi pentru a preveni alte lichide transportate de la căderea sub o anumita temperatura – cunoscut sub numele de încalzire tehnica a conductelor.
Principii de instalare
Pentru tevile de metal, cablul va fi ataşat direct pe acestea, în timp ce pentru tevile de plastic va fi nevoie de o folie sau o bandă adezivă de aluminiu cu care să fie acoperite, acestea ajutând la transferarea călduri. Cu exceptia auto-reglare cabluri, cablurile de încalzire nu trebuie sa atinga sau sa se depaseasca unul pe altul. În cele din urma, conductele sunt prevazute cu izolatie termica adecvata. Cablurile de încalzire pot fi înfasurat în jurul conductei sau pot rula simultan.