OFF-GRID, reprezintă sistemul FotoVoltaic (FV) care functionează independent, înmagazinând energia electrică generată de panourile FV în baterii.
Componentele Sistemului FotoVoltaic Off-grid:
1.Panoul Fotovoltaic (PVF) – este un element esențial, căci determină randamentul sistemului.
Practic o dată cu expunerea la lumină (nu neaparat soare) aceste celule fotosensibile generează curent electric. Elementele care fac diferența între panorile FV sunt: structura, respectiv monocristaline sau policristaline precum și gradul de protecție, dat de o membrană rezistentă la intemperii (grindină) și cadrul panoului (un cadru slab duce la deterioarea panoului la transport/manipulare). Durata de viata este de peste 25 ani, iar garantia de 10 ani!
2.Invertorul – este inima sistemului FV. Are rolul de a converti curentul continuu generat de către panourile Fotovoltaice (FV) în curent alternativ pentru consumatorii casnici(230V). Invertorul maximizeaza productia de energie, minimizand pierderile inerente procesului de conversie, facand ajustari automatizate pentru a asigura o functionare cat mai eficientă.
Deasemenea, invertorul permite și monitorizarea și ajustarea parametrilor sistemului FV.
3.Regulatorul de încărcare -realizează încărcarea acumulatorilor la parametri optimi cu ajutorul energiei colectate de panourile FV. In funcție de dimensiunea SFV acestea sunt de doua tipuri:
- PWM (Pulse Wave Modulate)
- MPPT (Maximum Power Point Tracker)
4.Acumulatorii -sunt echipamentele care înmagazinează întreaga energie generată de panourile FV. Există acumulatori de 12V și 24V, cu o gamă variată pentru capacitatea de înmagazinare .
5. Accesorii – sunt utilizate pentru: